Reiki és a vallás

A Reiki nem vallás, nem filozófiai rendszer és nem kötődik kizárólagosan semmilyen irányzathoz sem. A legkülönbözőbb vallások hívei vannak a reikizők között és nem csak hogy nem érzik hitükkel ellenkezőnek, hanem úgy tapasztalják, hogy megerősödnek hitükben. Sokan a tagadás, cinizmus vagy keresés állapotából jutnak el valamiféle (vallási vagy filozófiai) meggyőződéshez. De akadnak meggyőződéses ateisták és materialisták is (ez is egy vallás, az anyag felsőbbrendūségének vagy egyedüliségének és a tudományosság vallásának felfogható hitvilág). A Reiki egyetemességét példázza, hogy a buddhista reikimester a Buddha, a keresztény Jézus tanításaiban talál a Reiki elveire megerősítést.

A Reikiben semmiféle dogmának, világnézeti terrornak, erőszakos térítésnek nincs helye. A hit fogalma sem úgy merül fel, hogy feltétlenül hinni kell valamilyen magasabb rendū erőben, vagy lényben. Kerüljük a természetfeletti fogalmát is, mert a legtöbb rejtélynek tūnő dolog is a természethez tartozik, legfeljebb a felfogóképességünket haladja meg. J.V. Rijckenborgh szerint:

 Nincs természetfeletti, csak mi emberek vagyunk természet-alattiak

A hit szerepe egy beteg ember esetében nem abban áll, hogy feltétlen hinni kell Istenben (bár ez sokat segíthet), legkevésbé se abban, hogy a mi személyünkben higgyen. Még magában a Reikiben sem kell hinnünk, olyan emberekre is hat, akik nem is tudnak róla, hogy kezelést kapnak. Elegendő ha a beteg magában és a gyógyulásában hisz. A Reiki objektív, tudatunktól függetlenül létező és ható erő, de bármiféle hit (szubjektív oldal) befogadóbbá teszi az embert és bekapcsolja a gyógyulásba a saját erőit is. Arra, hogy a reiki nem csak valami placebo, vagy szuggesztiós hatáson alapul, jó példa lehet az állatok kezelése: az ő esetükben ha javulás van, az csak valami objektív hatás lehet.