Usui Shiki Ryoho

A rendszer anyaszervezete a Takata sensei unokája által – Phyllis Furumoto- alapított Reiki Alliance Shiki Usui Reiki Ryoho gakuho, vagyis a Reiki  Alliance megkülönböztetése szerinti Usui Reiki Ryoho tanítási irányzat, vagy módszer.

USUI SHIKI REIKI RYOHO: A rendszer teljes neve, ha lefordítom valahogy így nézne ki:

Usui módszerétől megkülönbözetett természetes gyógymód

A Nyugaton leginkább elterjedt irányzata, Hawayo Takata reikimester nevéhez fűződik. Takata számos eredeti módszert elhagyott a rendszeréből, viszont még több új, a mai nyugati ember problémáit segítő módszer jelet meg a „Shiki” iskola egyre bővülő tanításai között. A hazai reiki gyakorlók 90%-a ehhez az irányzathoz tartozik. A Japán nyelvhasználatban ezt a rendszert “Nyugati Reikinek” tekintik.

Vajon jó-e ez az irányzat, működik-e?

Igen teljes mértékben. Úgy gondolom, hogy a nyugati embereknek nagy szüksége van olyan eszköz rendszerre, amely lehetőséget biztosít neki az elszigeteltség legyőzésére, a bezártság, szeretet hiány megszüntetésére. Hiszen a magányt, egyedüllétet le kell győzni valahogy, legalábbis a nyugati emberek többsége így gondolkodik.

A másik nagy változat az ezoteria területéről adódik hozzá,  csakrák, karma, előzőélet, múlt, jövő, önismereti kérdések.

Fantasztikusan együttműködik minden manuális terápiákkal, önismereti technikákkal, sőt fejleszteni is lehet az ismert technikákat a reikivel, saját magunkról nem is beszélve.

Nagyon sokat beszélgettek, vitatkoztak a különböző reiki irányzatok képviselői, mindegyik hírdette magáról, hogy az az igazi, amit náluk lehet tanulni, az a tradícionális. A Magyar Tradícionális Usui Reiki Egyesületben Takata sensei és a Reiki Ryoho Gakkai (USUI sensei által alapított intézet) elérhető technikáit figyelembevéve alakítottuk azt a törzsanyagot, amelyet nagy valószínűséggel tanított Usui sensei, az alapítónk. Mi ezt nevezzük tradícionális reikinek, ahol is az élő reikimester-tanítvány kapcsolat létezik, 4 behangolás van az egyes szinten, Usui sensei életútmutatója -Gokai-, Meiji versek és a Byosen ismerete ényeges elemeit képezik a törzsanyagnak.

Ha megnézem Takata sensei 22 mestere által tanított reiki irányzatokat, nagy különbségekkel lehet találkozni. Talán Phyllis Furumoto, Takata sensei unokájának az irányzata van legközelebb Takata sensei tanításaihoz.

A következő sorokat Furumoto sensei küldte nekem és szertném mindenkihez eljuttatni:

“Az én reiki gyakorlatom nem egy technika. Ez egy olyan tanítás, ami kezdődik az új hallgató
megérkezésékor, és megteremti azt a lehetőséget, hogy az életemet olyan hitelesen és egyszerűen
éljem, ahogy csak lehet. Ez a gyakorlat fizikailag gyógyítja a belső sérüléseimet és ugyanúgy az életem
más szintjeit is. A gyakorlat megmutatja, hogyan éljek békében másokkal és az Univerzummal.
Minden a gyakorlat. Ez az adománya a reikizésemnek.
Ez a gyakorlat valójában nem másokra koncentrál, hanem a belső énre, a SELF-re. A másokkal
történő kapcsolatainkon és kezeléseinken keresztül megismerjük magunkat és másokat. Ez teszi
lehetővé, hogy folytassuk az utunkat a teljesség felé, ami az az adomány, amit Mikao Usui kapott.
Néha a hallgató és a mester nem látja ezt mert más előnyöket akarnak látni. Ne motiváljon a
teljesítmény, inkább fókuszálj a gyökerekre, hogy ember legyél.”
Phyllis L. Furumoto

 

Ha valaki azt szeretné megismerni, hogy mit tanított Hayashi sensei Takata senseinek, úgy, ahogy az 1932-ben történt,  akkor a Jikiden Reiki Intézet által tanított Jikiden reiki tanfolyamot ajánlom.